Здравейте, понеже е цитиран моят телефон, да кажа и аз нещо...
Да, Законът за занаятите още от 2001 година изисква задължителна регистрация при самостоятелното упражняване на занаят. Това означава, че майсторското свидетелство, подобно на други страни от ЕС, е задължително условие, особено при самостоятелното упражняване, а когато сте наети, то е въпрос на престиж и гарант за качество. При някой занаяти това е изискване и от други закони - например от Закона за храните - когато се касае за хлебари, ситничари, сладкари, месали и т.н.
С промяната на Наредбата за търговска дейност от ноември 2008, простосе потвърди изискването за регистриране в камарата - и за юридически, и за физически лица, които упражняват даден занаят!!! В края на краищата да си фризьор не означава да продаваш, а да работиш с двете си ръце, умение, което би трябвало да се защити чрез изпит и съответен брой години опит.
Не съм убеден, че предаването "Господари на ефира" е меродавен източник, но ... така или иначе хората са го гледали и са останали в заблуждение. А и там въпроса беше друг - търговци или знаятчии и мисля че преди 3 реда отговорих! Самият Митко Дамов също има майсторско и то още от 2001, което като факт сам по себе си дава отговор!
Тези правила са валидни за целият ЕС и до голяма степен гарантират на потребителите качество на стоките и услугите, да не говорим че те защитават от нелоялна конкуренция и не дават възможност на хора без опит и практика да работят самостоятелно, подбивайки пазара на онези, които са инвестирали дълги години не само в оборудване, но и в обучение.
За курсовете! Закона за занаятите дава право на един майстор да обучава до двама чираци, които са регистрирани също в камарата и имат договор за обучение, съответно заплащат това обучене. Но срока не е само 3 месеца, колкото е да речем на някое ЦПО, а три години - т.е. това е същият срок на обучение в професионална гимназия, от която се излиза с втора професионална степен, равняваща се на степента калфа по ЗЗ.
Дано съм внесъл малко яснота, а ко има още въпроси... просто се обадете... Така или иначе сами посочили вече телефона...