Таня, като попитахза чудото текстилен инженер, имах предвид дали е специалист по текстилните машини или все пак разбира и от конструиране и шиене на дрехи...

Имам приятелка, също текстилен инженер, даже беше шеф на филиала на Политехническия музей в Сливен - Музеят на текстилната индустрия... Та тя,независимо от текстилно-инженернотото си образование, признаваше че не е най-умелата шивачка...

А пък ние си говорим за шеф и кройка все пак... Та затова и попитах.... И благодаря за обяснението - беше важно за мен!
Но на въпроса - понеже в България, както доста неща, и занаятчийството е доста сбъркано за последните 60 години.... Традициите са били ясни - чиракуваш, калфуваш и някой ден гилдията те признава за майстор... Майстор, който умее всичко в занаята си и не го посрамва! Всъщност, така си е било и си е в останалата част на Европата... Но ние градихме индустриално общество, което май не беше най-доброто, но ... е факт и трябва да си го признаем. Обикновенните неща като кроене, моделиране и изработване на дадена дреха, поне за мен не искат висше инженерно образование, а сръчност, познания, компетенции и най-вече - опит!!! Въпросът е точно в уменията... или ги имаш, или ги нямаш! Думата майстор не е обидна или поне не е обидна за десетките хиляди майстори и калфи по света, но у нас нещата са други! Уви! И все ми се струва, че нещо е сбъркано точно в нашата система, макар да твърдим че не е така. Но навсякъде другаде човек избира много рано професионалното си развитие и се насочва към усвояването на даден занаят доста от рано, а не да завърши "някакво си" висше, с което после определено няма да си изкарва хляба! Дори и аз самият съм пример втова отношение с моето висше филологическо и журналистическо образование, което от години не практикувам, но пък съм горд с майсторската си квалификация в сладкарството...
Глупаво е да учиш нещо с години, а след това да се окаже, че това не е точно твоят път и да намериш истинското си призвание някъде другаде, често пъти в твърде противоположна посока...
Е, все пак това са просто мисли по темата...

Текстилен инженер или не, важното е да го можете... И вашите клиенти са истинското мерило за това, а майсторското свидетелство в случая ще е просто още един гарант за моженето и качеството на работа... Сигурен съм, че в това и двамата сме убедени, нали?