Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/rzksofi/public_html/forum/common.php on line 106
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 885: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3391: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3393: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3394: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3395: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
forum.rzk-sofia.com • Виж темата - Професионално обучение–международни аспекти и сътрудничество

Професионално обучение–международни аспекти и сътрудничество

Всичко свързано с камарата - идеи, предложения, похвали и критики!

Професионално обучение–международни аспекти и сътрудничество

Мнениеот gguenkov на 17 Апр 2009, 14:01

На 14 и 15 април 2009 г., по инициатива на Сдружение „Балканското бюро” бе организирана работна среща на експерти и ученици (чираци) „Професионалното обучение – международни аспекти и сътрудничество”. Целта на срещата бе да се изработи концепция за обмен на ученици (чираци) с цел професионална практика в Райнланд-Пфалц и страните от Югоизточна Европа. В нея участваха и двама представители на РЗК София – Георги Георгиев, представител и на Фондация „Гийом” към „Интеркоафюр България” и Генко Генков, РЗК София.
В срещата участваха експерти, майстори и преподаватели, ученици и чираци от Албания, България, Сърбия, Македония, Черна гора, Молдова и двама експерти от Германия.
Програмата на срещата включваше няколко дискусии:
1. Обмен на обща информация за структурата и функциите на професионалното обучение в съответните страни;
2. Законова регламентация на професионалното обучение в балканските страни;
3. Как учениците(чираците) оценяват обучението си, къде виждат необходимост от промяна?.
4. Представяне на проекта за обмен на ЗК Кобленц.

Създадена бе работна група, която има за цел да координира обмена. В нея участват по един представител на всяка страна, като за България те са двама – Златка Арнауткина от Регионалният инспекторат по образованието в Пловдив и Генко Генков, като представител на занаятчийството.
Балканското бюро пое ангажимента да съдейства и координира работата на групата и да поема разходите по бъдещите й срещи веднъж годишно. Решено бе срещата за тази година да е между 20 и 30 юни, за да може за се планират първите обмени още за октомври и ноември. Домакин на срещата ще е Професионалната гимназия по визуални изкуства в гр. Ниш, Сърбия.

Целта на проекта е да даде възможност на групи ученици(чираци) да провеждат производствената си практика в реални производствени условия за период от 5 до 20 дни в зависимост от своята специалност. Ще им бъдат осигурени подходящи предприятия, в които да практикуват. В програмата на обмена ще бъде включена и определено време за запознаване с историята и културата на страната домакин.

Финансирането на обмените ще става с помощта на ЗК Кобленц и други програми и проекти. Обмените могат да получат финансова подкрепа и от браншовите организации. Една от програмите, по които може да се кандидатства за финансова подкрепа е „Леонардо”, която е предвидена точно за ученически практики.

РЗК София би могла да организира изпращането на групи от чираци и ученици от професионалните гимназии на територията на трите области. Тъй като членовете на Фондация „Гийом” са организирани, лесно би било първата група за обмен да бъдат точно от тях. Трябва само да се определят участниците, както и желаната страна, в която да се проведе практиката и с помощта на Балканското бюро да я организираме. Камарата с радост приема и други идеи за провеждане на чирашки практики!
Всеки е жертва първо на себе си, а след това и на другите...
Аватар
gguenkov
 
Мнения: 44
Регистриран на: 30 Май 2008, 16:15
Местоположение: София

Назад към РЗК София

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron